Türkiye'nin ilk 'Finansal İyiliğe Yolculuk' uygulaması Monay'ın lansman daveti gerçekleştirildi
Türkiye’nin ilk ‘Finansal İyiliğe Yolculuk’ Uygulaması Monay, Yapay Zeka Desteğiyle Bankacılığın Ötesinde Bir Deneyim Sunuyor
Türkiye’nin ‘Finansal İyiliğe Yolculuk’ kategorisindeki ilk fintech uygulaması Monay, iş dünyası, medya ve finansal düzenleyici kurumlardan önemli isimlerin katılımıyla gerçekleştirilen lansman daveti ile sektöre merhaba dedi. Cumhuriyetimizin yeni yüzyılının ilk gününde gerçekleşen davette, yapay zeka tabanlı platformun yenilikçi özellikleri tüm detaylarıyla aktarıldı. Hedef ile yaşamadan düzenli yatırıma günümüz insanının ihtiyaç duyduğu finansal davranışları toplumun her kesimine kazandırma amacını sahiplenen Monay’ın, içinde başta Monay Kart ve 'Finansal Davranış Yolculukları' olmak üzere yedi farklı ürün ve ekosisteminde iş dünyasının önemli markalarını barındıran iş modelinin detayları da katılımcılarla paylaşıldı.
Gelir, tasarruf, yatırım ve borç yönetimi gibi alanlarda doğru adımlar atabilmek, insanların geleceğe güvenle bakabilmeleri ve yaşam kalitelerini artırabilmeleri için giderek önem kazanıyor. Tam bu noktada akla gelen finansal iyiliğe yolculuk (Financial Wellbeing), bireylerin mali durumlarını etkili bir şekilde yönetmeleri ve finansal refahlarını artırmalarını amaçlayan bir trend olarak tüm dünyada hızla yaygınlaşıyor. JP Morgan ve Goldman Sachs gibi finans dünyasının iki itibarlı otoritesi tarafından 2024 yılı finansal trendleri arasında gösterilen finansal iyiliğe yolculuğun Türkiye’deki kategori oluşturucusu ise Monay.
Dört yıl süren Ar-Ge çalışmalarının ürünü olarak hayata geçirilen Monay uygulaması, yenilikçi teknolojik alt yapısını, iş dünyası ekosisteminin gücü ile birleştiriyor. Kullanıcılarına, finansal stres ve yaşam maliyeti gibi sorunlarla başa çıkabilmeleri için para yönetiminde psikolojik ve ekonomik kazanımlar sunan Monay, geleneksel bankacılık anlayışının ötesinde bir deneyim ile finansal iyiliğe yolculuğu herkes için erişilebilir kılmayı amaçlıyor.
“Finansal iyiliğe yolculuğun Türkiye’deki kategori oluşturucusu olmak için yola çıktık”
Monay’ın ilk kez basının ve sektör temsilcilerinin karşısına çıktığı lansman davetinin açılış konuşmasını yapan Monay Kurucusu Özlem Denizmen, uygulamanın çıkış noktasını şöyle anlattı: “Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılının ilk gününde Monay’ı sizlerle ilk kez buluşturmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Benim finansal okuryazarlık, kapsayıcılık, erişim ve davranış bilimleri alanlarını kapsayan konuşmalarımda hep söylediğim bir cümle vardır: “Parasını yöneten hayatını yönetir.” Bu perspektiften bakıldığında kişisel olarak finansal süreçlerin yönetiminde aslında açıkta kalan pek çok konu olduğunu söylemek mümkün. Her şeyden önce bazı temel meselelerde bile çok ciddi bir bilgi kirliliği var. Monay, bu belirsizlik ortamında insanların doğru bilgiye ulaşma hakkını savunma misyonuyla finansal iyiliğe yolculuğun Türkiye’deki kategori oluşturucusu olmak için yola çıktı.”
“Hedefimiz bir yıl içinde 1 milyon kullanıcının hayatına dokunmak”
“Finansal bir yol arkadaşı” olarak tanımlayabileceğimiz Monay, sahip olduğu özellikleri ile bizi, özellikle enflasyonist ortamda giderek daha fazla önem kazanan harcama alışkanlıklarımız başta olmak üzere, parayla olan ilişkimizi derleyip toplayan ve iyileştiren bir yolculuğa çıkarıyor. Monay’ın kişiselleştirilmiş finans yönetimi uygulamalarına ek olarak davranışsal ekonomi temelli özelliklerle kullanıcılarına benzersiz bir deneyim sunduğunu belirten Denizmen şöyle devam etti: “Monay’da, finansın ana bileşenleri olan harcama, bütçe, birikim ve yatırımı bir araya getiren 360 derece bir finansal dünyayı kullanıcılarımıza sunmayı hedefliyoruz. Günlük kısa sohbetler, para uzmanlarından canlı telefon görüşmesi hizmeti, kişiselleştirilmiş hatırlatma mesajları ve finansal yönetimi tek platformdan sağlayan dijital altyapıya ek olarak sanal-ön ödemeli Monay Kart gibi özelliklerle kullanıcılarımızın finansal iyilik deneyimini zenginleştiriyoruz. Altı ay önce yayına aldığımız Monay uygulamamızın bugün itibarıyla yaklaşık 70 bin kullanıcısı var. Hedefimiz bir yıl içerisinde 1 milyon kullanıcıya ulaşmak.”
Monay’dan Türkiye’nin ilk finansal iyiliğe yolculuk kartı
Türkiye’nin ilk finansal iyiliğe yolculuk kartı Monay Kart, kullanıcılarını, elinde olmayan parayı harcama davranışından koruyarak, yüklediği para kadar harcamaya yönlendiriyor. Monay Kart, bu özelliğiyle gereksiz harcamaların önüne geçerken, parayı kişiye değer katacak şekilde kullanmak için destek ve motivasyon sağlıyor. Mastercard ve ParamTech tarafından sağlanan cüzdan altyapısı ile Monay Kart kullanıcıları, uygulama içerisinde hesap ve kart oluşturma, QR ile ödeme, sanal kartla online alışveriş ve hesaba havale/EFT gibi hizmetlerden yararlanabiliyorlar.
Özlem Denizmen'in ardından sahneye çıkan Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez şunları aktardı: "İnsanların gelirlerinin bir kısmını biriktirerek gelecekteki belirsizliklere karşı koruma sağlamaları, finansal hedeflerine ulaşabilmelerinde önemli bir yer tutuyor. Davranışsal finans ise mali kararlarımızı etkileyen psikolojik faktörleri inceleyerek finansal iyiliği artırmada önemli bir rol oynuyor. Monay’ın algoritması ise aslında tam da bu noktada anlam kazanıyor. Monay, kişisel finans yönetimini kolaylaştırarak bireylere tasarruf etmeleri, borçlarını azaltmaları ve yatırım yapmaları konusunda rehberlik ediyor."
Lansmana online olarak katılan Prof. Dr. Zuhal Baltaş ise Monay için şu değerlendirmeyi yaptı: "Monay’ı sizi istediğiniz yere götürecek bir navigasyon gibi düşünebilirsiniz. Uygulama, arka planda çalışan algoritmasıyla kişiye özel olarak onun finansal yapısına uygun, en yararlı ve sonuç getirecek finansal davranışları ortaya koymasına yardımcı oluyor."
“Bankalar geçmiş, biz ise gelecek odaklı veriler üzerinden bir değer önerisi sunuyoruz”
Monay dünyasında B2B taraftaki en son gelişmelerin aktarıldığı davete platformun hedef ortakları da katıldı. Monay’ın iş modelinin çok önemli bir ayağı olan B2B tarafta hedef ortakları ile geliştirdiği yeni nesil sadakat programının detayları paylaşıldı.
Kısa süre içerisinde iş ortakları ekosistemine dahil edecekleri yeni markalarla kullanıcılarına finansal hedeflerine ulaşma yolculuklarında elektronikten otomotive ev alımından eğitime farklı kategorilerde destek vereceklerini belirten Özlem Denizmen, bu modelin avantajlarını şöyle özetledi: “Günümüzde bankalar ve fintech’ler insanların geçmiş verilerini biliyorlar, ancak biz insanların gelecekleri için yaptıkları planlamaları biliyoruz. Ve bu gelecek odaklı verilerden kendimize hedef ortaklıkları oluşturuyoruz. Markalar aylık bir gelir planı üzerinden Monay ekosistemine katılıyorlar. Hedef ortakları modeli ile amacımızın kullanıcılarımızın hayatını kolaylaştırırken aynı zamanda sektörün de gelişmesine katkı sağlamak.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı