DOLAR 34,3854 0.05%
EURO 36,4736 -0.18%
ALTIN 2.879,680,27
BITCOIN 3005569-1,75%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çevre Dostu KOBİ'ler Avrupa Birliği Hibesinden Yararlanabilecek

Çevre Dostu KOBİ'ler Avrupa Birliği Hibesinden Yararlanabilecek

ABONE OL
Aralık 21, 2023 09:59
Çevre Dostu KOBİ'ler Avrupa Birliği Hibesinden Yararlanabilecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sınır Ötesi İşbirliği Programı’ndan İlk Kez Edirne ve Kırklareli KOBİ’lerine Yönelik Çağrı
Edirne ve Kırklareli’nde bulunan mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler, Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında ilk kez kendileri için açılan “çevre dostu sınır ötesi işbirliği” proje teklif çağrısından yararlanabilecekler. Edirne ve Kırklareli’ndeki KOBİ’lerin Bulgar proje ortakları ile üretim, konaklama ve yemek hizmetleri, ulaşım ve depolama, bilgilendirme ve iletişim alanlarında projeler geliştirerek çağrıya başvurmaları bekleniyor. Söz konusu çağrı kapsamında KOBİ’ler, enerji verimliliği ve sera gazı salınımının azaltılmasının teşvik edilmesi konularının yanı sıra döngüsel ve kaynakların verimli kullanıldığı ekonomiye geçişin teşvik edilmesi konusunda da projeler sunabilecekler. Teklif çağrısında, proje başına ayrılacak bütçelerin 200.000 ile 400.000 Avro aralığında olması öngörülüyor.
Çağrıya başvurabilmek için, mikro ölçekli bir işletmenin 2020, 2021 ve 2022 yıllarındaki toplam net satış gelirlerinin 150.000 Avro; küçük ölçekli işletmelerin toplam net satış gelirlerinin 250.000 Avro ve orta ölçekli işletmelerin toplam net satış gelirlerinin de 350.000 Avro ve üstü olması şartı aranıyor. İşletmelerin 31.12.2020 tarihinden önce kurulmuş olması gerekiyor. Çağrı kapsamında ayrıca Edirne veya Kırklareli’nden bir KOBİ’nin Bulgaristan’ın Hasköy, Yanbolu ve Burgaz idari bölgelerinden aynı şartları sağlayan bir KOBİ ile proje geliştirerek çağrıya başvurması isteniyor. Ortak başına ise en az 50.000 Avro hibe tahsis edilmesi planlanıyor. 
Belirlenen bütçe oranlarında sınırlı kalmak şartıyla, projelerin yatırım ve hizmet bileşenlerinden oluşması gerekiyor. Geliştirilecek projelerin 12 ile 24 ay arasında tamamlanması şartı aranıyor. Çağrının son başvuru tarihi 13 Mart 2024 olup bu süre içinde Edirne ve Kırklareli’nde çağrı ile ilgilenen ve katılmak isteyen KOBİ’lere yönelik çeşitli proje hazırlama eğitimleri, bilgilendirme toplantıları ve ortaklık forumu düzenlenmesi öngörülüyor. Söz konusu sürecin ardından proje ortakları projelerini Programın ortak elektronik izleme sistemine (JeMS) sunacaklar.
Teklif çağrısının toplam bütçesi 6.6 milyon Avro
Teklif çağrısının toplam bütçesi 6.6 milyon Avro olup, çağrı bütçesinin %70’lik kısmı olan 4.6 milyon Avro’nun enerji verimliliği ve sera gazı salınımının azaltılmasının teşvik edilmesi başlığı altında geliştirilecek projelere ayrılması planlanıyor. Bu başlık altında sunulacak her projede ayrıca %5 oranında enerji tasarrufu sağlanması şartı aranıyor. Söz konusu başlık altında geliştirilebilecek proje faaliyetlerinin bir kısmını oluşturan konular şunlardır: 
İşletmenin sahibi olduğu ve üretimin gerçekleştiği binanın enerji verimli hale getirilmesi, 
İç elektrik tesisatı ve dağıtım sistemlerinde, termal enerjinin dağıtım ve üretim sistemlerinde, ışıklandırma ekipmanlarında iyileştirmeler, 
Enerji kayıplarının önüne geçmek için yeni materyaller ve ekipmanlar entegre edilmesi,
Sera gazları ve enerji tüketimine ilişkin verilerin değerlendirilmesine yönelik dijital çözümler,
Enerji sektöründe gerçek zamanlı bilgi ve uygulama sistemleri ve son kullanıcı uygulamaları geliştirilmesi, 
Enerji verimliliği alanında çeşitli teşebbüslere yönelik ortak eğitim ve danışmanlık hizmetleri, 
Bina dış yüzeyine (ısı yalıtımı, pencere çerçeveleri/camlar, gölgelendirme sistemleri) müdahaleler, 
Enerji yönetim sisteminin ISO 5001’e göre sertifikalandırılması vb. 

Bütçenin kalan %30’luk kısmı olan yaklaşık 2 milyon Avro’nun ise döngüsel ve kaynakların verimli kullanıldığı ekonomiye geçişin teşvik edilmesi başlığı altında geliştirilecek projelere aktarılması hedefleniyor. Söz konusu başlık altında projelendirilebilecek konulardan bir kısmı ise şunlardır:
Dayanıklı ve geri dönüşüme uygun tüketim ürünlerinin geliştirilmesi ve üretimine yönelik teknolojilerin temini, 
Döngüsel ürün ve üretim süreçlerinin geliştirilmesine yönelik bilgi paylaşımı, metodoloji, inovasyon merkezleri gibi altyapıların oluşturulması, 
Yerel ürünlerin sürdürülebilirlik performansları, çevresel etkileri ve döngüsel potansiyellerine bağlı olarak ödüllendirilmesine yönelik bölgesel sertifikalandırma uygulamaları vb.

Proje teklif çağrısına ve detaylara ulaşmak için ziyaret ediniz:
Edirne ve Kırklareli’ndeki KOBİ’ler İçin Bir İlk: Çevre Dostu Sınır Ötesi İşbirliği Proje Teklif Çağrısı Açıldı | Sınır Ötesi İşbirliği – AB Bakanlığı

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.