Kurum-startup iş birliklerindeki verimsizlikleri çözmeyi amaçlayan Here2next platformu, paydaş şirketler ile startupları bir araya getiren bir zirve düzenledi.
Yurt içi ve yurt dışından konuşmacı ve konukların katılımıyla gerçekleşen Here2next Summit’23’te, platformun son bir yıl içindeki faaliyetleri ve Here2next paydaşı şirketlerin startup iş birliği performans sonuçları paylaşıldı. Zirvede hukuk, satın alma ve iletişim başlıklarında öne çıkan sorunlara çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı atölyeler de düzenlendi.
Kurum-startup iş birliklerdeki verimsizlikleri çözmek, iyi uygulamaları yaygınlaştırılmayı hedefleyen Here2next platformu, kuruluşunun ikinci yılında Here2next Summit ’23’ü düzenledi. Kurum-startup iş birliği odağında verimlilik, inovasyon, hukuk, satın alma ve iletişim gibi çeşitli konulara değinilen zirvenin açılış konuşmasını Arçelik Strateji ve Dijitalden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Utku Barış Pazar ve Nova School of Business and Economics İnovasyon Ekosistemi Bölüm Başkanı Profesör Rui Coutinho gerçekleştirdi. Zirvede platformun son bir yıl içerisindeki faaliyetleri ve Here2next paydaşı şirketlerin startup iş birliği performans sonuçları da paylaşıldı.
Konuşmasında Here2next platformunun paydaş sayısının 1,5 yıl gibi kısa bir süre içerisinde 9’dan 30’a ulaştığını belirten Arçelik Strateji ve Dijitalleşmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Utku Barış Pazar, “McKinsey & Company tarafından hazırlanan bir rapora göre, kurumsal startup iş birliklerinin yaklaşık %70’i belirlenen hedeflere ulaşamıyor. Yine benzer şekilde, Boston Consulting Group ise startupların %90’ı ve kurumsal şirketlerin %85’inin iş birliğinin değerine inandığını fakat bu iş birliklerinin uyumlaştırılması ve uygulanması konusunda sorunlarla karşılaşıldığını belirtiyor. Here2next platformunu kurarken bu alandaki verimsizlikleri çözmeyi hedefledik. Merkeziyetsiz ve çevik yönetim modelimiz sayesinde paydaş sayımızı hızla artırarak startuplar ile daha çok ve daha kolay çalışmak isteyen kurumlar olarak 30 güçlü paydaşa ulaştık. Son bir yılda Here2Next paydaşı her firma ortalama 370 startupla tanışıp, 120 tanesiyle odaklı görüşme gerçekleştirdi. Paydaşlarımız toplamda 264 startupla konsept geliştirme çalışması yaptı ve bunlardan 88’i değer yaratan ticari iş birliğine dönüştü. Arçelik olarak açık inovasyon yaklaşımımızla tüm süreçlerimizi iş birliğine dayandırarak startup ekosisteminde global bir hub olma misyonu ile hareket ediyoruz. Here2next platformu ile küresel ölçekte etki yaratacağımıza ve öncü bir platform haline geleceğimize inanıyorum” dedi.
Gerçekleştirdiği konuşmada “kabul et, kucakla ve başar” yaklaşımını aktaran Nova School of Business and Economics İnovasyon Ekosistemi Bölüm Başkanı Profesör Rui Coutinho, “Startuplar ve kurumlar pek çok açıdan farklı yapılara sahiptir. Beklentileri, kültürleri, iş yapış hızları ve ortaya koydukları ürünler birçok açıdan farklılık gösterebilir. Taraflar bu farklılıklarını kabullenip, birlikte çalışıldığında birbirlerini besler ve yeniliklerin önünü açabilirler” şeklinde konuştu.
Açık İnovasyon ve Startup Paneli
Etkinlikte Yeni Nesil Kafası Kurucu Ortağı Ömer Erkmen moderatörlüğünde gerçekleşen “Liderler Konuşuyor: Açık İnovasyon ve Startuplar” isimli panelde Arçelik Satın Alma ve Tedarik Zincirinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cem Kural, İnci Holding Teknoloji Direktörü (CTO) Mehmet Tunçkanat ve Latro Kimya Kurucusu ve Genel Müdürü Haluk Can Hür kurumlarının startup destekleri ve açık inovasyon konusundaki çalışmalarını aktardı.
Arçelik Satın Alma ve Tedarik Zincirinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cem Kural, “Startuplar kurumların büyümesinde önemli rol oynuyor. Startuplarla iş birliği yapan ve ortaklık kuran şirketler büyüme konusunda ivme kazanıyor. Arçelik olarak startup dostu olmaya çalışan bir firmayız. 2015 yılında açık inovasyonda iş birliği felsefesiyle Arçelik Garage’ı kurduk. Bugünkü adıyla Arçelik Garage Innovation Hub’da şimdiye kadar 5 binin üzerinde startup taradık, son üç yılda 40’tan fazla girişim ile iş birliği yaptık. Startup ekosisteminde son dönemde özellikle kadın girişimcilerin sayısının artması ve başarılı olması için çeşitli programlar hayata geçirdik. Son iki yılda 882 kadın girişimci veya girişimci adayına destek olduk. Şirketler ve startuplar birbirlerini besleyen kuruluşlar. Bu açıdan Here2next bizim için son derece değerli bir platform” dedi.
İnci Holding Teknoloji Direktörü (CTO) Mehmet Tunçkanat, “Startup kurum iş birliğini destekleyen bir şirket olarak birçok girişimle iş birliği halinde çalışıyoruz. İnci Holding grup şirketlerinin iş problemlerini çözmeye yönelik kurduğumuz açık inovasyon platformunu İnci Radar ile iş alanlarımızda teknoloji geliştiren girişimcileri, İnci Holding ve ağdaki profesyonellerle bir araya getirerek işlerini büyütmelerine ve sektörde çözümler bulmalarına yardımcı oluyoruz. Taradığımız ve ağımıza katılan girişimleri aynı zamanda stratejik yatırımcısı olduğumuz Vinci Girişim Sermayesi Fonu ile de buluşturup yatırım fırsatı olarak değerlendirilmeleri konusunda fırsat sağlıyoruz” şeklinde konuştu.
Latro Kimya Kurucusu ve Genel Müdürü Haluk Can Hür, “Latro, ilk kurulduğu yıllarda hiyerarşik bir yapıya sahip olan Latro 1.0 olarak bilinirdi. İki yıl önce başladığımız dönüşüm süreci sayesinde Latro 2.0’ı hayata geçirdik. Latro 2.0’da, her takım, bir startup mantığı ile çalışır. Takım üyeleri, bir şirketin oluşması ve gelişmesi için gereken tüm yetkilere kolektif bir şekilde sahiptir. Takımlarda atanmış bir yönetici yoktur. Görev ve sorumluluklarımızı tutkumuza ve yetkinliklerimize göre paylaşırız. Ürün geliştirmeden kalite kontrolüne, stratejik kararlardan finansal yönetime ve hatta maaş zammına kadar her süreci şeffaflığın gücünü kullanarak şekillendiririz. Latro, bu dönüşüm yolculuğu ile startup kültürünü teşvik eden bir destek ve paylaşım ortamı sunar. İçeride doğan startuplara öncelik verir. Böylece her bir girişimcinin kendi projelerini başlatma ve büyütme fırsatı bulmasına yardımcı olur. Şimdi ise, Latro bu yolculuğunda bir adım daha ileriye gidiyor. “AI POWERED CHEMICAL COMPANY” konsepti ile Latro 3.0’a geçiyoruz. Bu adım, Latro’nun geleceğini şekillendirerek startupların gücünü ve yapay zeka teknolojisinin getirdiği fırsatları bir araya getirecek” dedi.
Zirvede hukuk, satın alma ve iletişim başlıkları altında öne çıkan sorunların çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı atölyeler de düzenlendi. Katılımcılar atölyelerde durum örnekleri üzerinden karşılaşabilecekleri sorunlara karşı bilgilendirildi.
22 Kurum Ortalama 370 Girişimle Tanıştı
Here2next’in Kasım 2022 ila Aralık 2023 arasındaki son 1 yıllık dönemde gerçekleştirdiği faaliyetlerinin özetlendiği zirvede, 22 paydaşın verileriyle hazırlanan Kurum-Startup İş Birlikleri Performans Verileri raporu da açıklandı. Katılımcılara 14 sorunun yöneltildiği araştırma sonuçlarına göre, kurumlar 1 yıllık dönemde ortalama 370 yeni girişimle tanıştı, 120 startup ile görüşme yaptı. 12 startupla PoC veya pilot deneme yapan kurumlar, 2022 yılı içinde ortalama 4 girişimle ticari iş birliği yaptı. Aynı dönemde Here2next paydaşı kurumlar, ortalama 13 girişime doğrudan ya da dolaylı olarak yatırım yaparken, farklı programlarla erken aşama girişimlere ortalama 575 bin TL’lik hibe ya da ödül verdi.
30 Paydaş Kurum-Startup İş Birliğinin Verimliliğini Artırmak İçin Çalışıyor
Here2next platformu, Türkiye’de ve global arenada kurumsal şirket-girişim iş birliklerinin katma değerine dikkati çekmek ve ekosistemde iyi uygulamaların ve öğrenimlerin paylaşılarak yaygınlaştırılmasını sağlamak üzere Anadolu Efes, Arçelik, Enerjisa Enerji, Ford Otosan, Migros, Tüpraş, Türk Hava Yolları, Türkiye İş Bankası ve Yeni Nesil Kafası tarafından 2022’de hayata geçirildi. Platform, girişimlerle çalışan veya çalışma potansiyeli olan kurumların şirket içi farkındalık çalışmaları, iş yapış süreçlerini ve yöntemlerini girişimlerin ihtiyaçlarına yönelik olarak düzenlemeleri teşvik etmeyi hedefliyor.
Yaklaşık 1 yıllık bir sürede üye sayısını 9’dan 30’a çıkaran Here2next’in paydaşları arasında kurucuların yanı sıra bugün Akbank, Aktif Ventures, Aygaz, Brisa, BSH, Coşkunöz Holding, Eczacıbaşı Momentum, Farklabs, GDZ Elektrik, İnci Holding, Kuveyt Türk Portföy, Latro Kimya, Limak Holding, Opet Fuchs, QNBeyond, PWC, Socar, Sun Tekstil, Vestel Ventures, WebHelp, Yapı Kredi ve Yıldız Ventures yer alıyor. Here2next’in yayınladığı Girişim Dostu Kurum Manifestosu’nun beş kriterinden en az üçünü sağlayan kurumlar, manifesto destekçisi olarak platformun bir parçası olabiliyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.